Veelgestelde vragen over SOA's

Met welke vraag over SOA's zit jij?

Wat is een SOA?

SOA is een afkorting van seksueel overdraagbare aandoening. Het is meestal een virus of bacterie die in je lichaam komt of die je doorgeeft aan anderen door seks.

 

In Nederland vinden ieder jaar naar schatting zo'n 100.000 SOA-besmettingen plaats. Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland.

Hoe krijg je een SOA?

Je krijgt een SOA door seks. Vooral als je onveilige seks hebt met iemand die een SOA heeft. Het komt meestal door een virus of een bacterie. Die kan zitten in:

 • Sperma
 • Voorvocht
 • Vaginaal vocht
 • Slijmvliezen van de penis, vagina of anus 
 • Bloed

Heb ik een SOA opgelopen?

Als je onveilige seks hebt gehad kan het zijn dat je een SOA hebt opgelopen. In veel gevallen krijg je niet eens direct klachten.


Ook als je gewaarschuwd bent door iemand waar je seks mee hebt gehad waarvan is gebleken dat die een SOA heeft, kun jij besmet zijn.


Het is dan belangrijk om een test te doen. Je moet echter minimaal 10 dagen wachten om betrouwbaar te kunnen testen op Chlamyida en Gonorroe. De uitgebreide test voor HIV, Hepatitis B en Syfilis kan pas betrouwbaar uitgevoerd worden na 3 maanden.


Je kunt hier wel alvast een afspraak maken voor een anonieme SOA test.

Wat zijn de symptomen van een SOA?

 • Jeuk
 • Pijn
 • Bultjes
 • Irritatie
 • Branderig gevoel
 • Wratten
 • Beestjes
 • Afscheiding
 • Blaasjes
 • Bloedverlies
 • Rode huid
 • Schilfers
 • Zweertjes

Kan ik een SOA krijgen door pijpen?

Ja. Slechts weinig mensen gebruiken een condoom of beflapje met orale sex. Hoewel de kans minder groot is dat je een SOA door orale seks oploopt moet je hier toch voor oppassen.


Een SOA wordt overgedragen voorvocht, sperma, vaginaal vocht en bloed. Als je orale seks hebt zonder beschermingsmiddel komen de slijmvliezen van de mond in aanraking met het vocht uit de vagina of penis.

Kan ik een SOA krijgen door beffen?

Ja. Slechts weinig mensen gebruiken een condoom of beflapje met orale sex. Hoewel de kans minder groot is dat je een SOA door orale seks oploopt moet je hier toch voor oppassen.


Een SOA wordt overgedragen voorvocht, sperma, vaginaal vocht en bloed. Als je orale seks hebt zonder beschermingsmiddel komen de slijmvliezen van de mond in aanraking met het vocht uit de vagina of penis.

Ik heb geen klachten, kan ik toch een SOA hebben?

Ook als je geen klachten hebt kun je last hebben van een SOA. Maar je kunt de SOA alleen oplopen als je seks hebt gehad met iemand die een SOA heeft.


Als je onveilig seksueel contact hebt gehad is het verstandig om je te laten testen. De SOA kan schade aanrichten in jouw lichaam zonder dat je het weet.


Bovendien kun jij de SOA doorgeven aan anderen. En jij kunt het van anderen weer terugkrijgen.

Ik heb jeuk aan mijn vagina/anus, heb ik een SOA?

Die kans is groot als je onveilige seks hebt gehad. Dan is het verstandig om je te laten testen. Je kunt hier een afspraak maken voor een anonieme SOA test.

Ik heb last van abnormale afscheiding

Als je onveilige seks hebt gehad en je hebt last van abnormale afscheiding, dan bestaat de kans dat je een SOA hebt.


In dat geval is het verstandig om je te laten testen. Je kunt hier een afspraak maken voor een anonieme SOA test.

Ik heb last van bloedverlies, komt dat door een SOA?

Als je last hebt van bloedverlies dat niet veroorzaakt wordt door ongesteldheid en je hebt onveilige seks gehad, dan zou het kunnen dat je de SOA Chlamydia hebt opgelopen. Die kan een ontsteking van de baarmoedermond veroorzaken.


Als je twijfelt of je een SOA hebt kun je het beste een SOA test doen. Je kunt hier een afspraak maken voor een anonieme SOA test.

Is een SOA besmettelijk?

Ja, SOA's zijn besmettelijk. SOA's worden overgedragen doordat slijmvliezen in contact komen met genitaal vocht, sperma of bloed. Veilig vrijen is de beste manier om een SOA te voorkomen. 


Als blijkt dat je een SOA hebt is het van groot belang dat je ook jouw sekspartner(s) van de afgelopen periode inlicht. Om te voorkomen dat anderen ook besmet worden.

Ik denk dat ik een SOA heb, wat nu?

Als je denkt dat je een SOA hebt is het belangrijk om je te laten testen.


Om ernstige aandoeningen in jouw eigen lichaam te voorkomen en om te voorkomen dat je het doorgeeft aan iemand anders. Klik hier om snel duidelijkheid te krijgen door een afspraak in te plannen.

Hoe kun je een SOA voorkomen?

Je kunt de kans op een SOA verkleinen door veilige seks. Dit betekent:

 • Dat je een condoom gebruikt als je met de penis in de vagina of anus gaat
 • Dat je een condoom gebruikt als je iemand pijpt of beflapje als je iemand beft
 • Dat je seksspeeltjes eerst goed schoonmaakt voordat je ze deelt. Of er een condoom omheen doet.

Moet ik voor een SOA test naar de huisarts?

Je kunt naar de huisarts om je te laten testen op een SOA. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een SOA test bij de huisarts niet gratis. De test wordt meestel wel vergoed door de verzekering,  maar gaat wel van je eigen risico af.


Veel mensen vinden het niet fijn om zich voor een SOA te laten testen bij de huisarts. Daarom kun je je bij de SOA Praktijk anoniem en betrouwbaar laten testen. Wil je een afspraak maken? Klik dan hier!

Kan ik naar de GGD voor een SOA test?

Alleen risicogroepen kunnen gebruikmaken van de GGD. Je behoort tot een risicogroep als je:

 • onder de 25 jaar bent
 • klachten hebt die mogelijk met een SOA te maken hebben
 • als je bent gewaarschuwd door iemand waar je onveilige seks mee hebt gehad en waarvan is gebleken dat die persoon een SOA heeft
 • als je een man bent die sex heeft met mannen
 • als je sekswerker bent

Hou er wel rekening mee dat je bij de GGD te maken kunt krijgen met lange wachttijden, tussen de 3 weken en 3 maanden of langer. Afhankelijk van de drukte in die regio.

Wat is het verschil tussen de huisarts en SOA Praktijk?

In de uitvoering van de SOA test en het onderzoek door een ISO & CCKL gecertificeerd laboratorium zit geen verschil. Het is net zo betrouwbaar. Het verkrijgen van de uitslag van het laboratorium kan via de huisarts wel een week duren.


Bij de SOA praktijk krijg je de uitslag al na 1 werkdag en blijf je 100% anoniem. Dus als je liever niet naar de huisarts gaat en anoniem wilt blijven, kun je beter een afspraak maken bij de SOA Praktijk!

Waar kan ik een anonieme SOA test laten doen?

Bij de SOA Praktijk kun je 100% anoniem een SOA test laten doen en je evt. laten behandelen als je een SOA blijkt te hebben. 


Bovendien kun je de uitslag online in een beveiligde omgeving bekijken en hoeft niemand er dus iets van te weten. Voor het bekijken van de testresultaten heb je twee codes nodig die je ontvangt bij het afnemen van de test. Deze codes zijn online NIET aan persoonsgegevens van jou gekoppeld. Dus je hoeft geen geboortedatum of e-mailadres in te vullen zoals bij veel SOA praktijken het geval is.


Bovenstaande zorgt voor een absolute anonimiteitsgarantie.


Je kunt bovendien contant betalen in de praktijk, zodat het ook niet op je bankafschrift komt te staan. Betaling via PIN is wel mogelijk trouwens.

Wat is een SOA test?

Een SOA test controleert of je een Seksueel Overdraagbare Aandoening hebt opgelopen. In veel gevallen merk je niet eens dat je last hebt van een SOA, maar kun je wel problemen krijgen als je er niets aan laat doen. 


Daarom is het van belang om een SOA test te doen als je onveilige seks hebt gehad of als je bijvoorbeeld een nieuwe partner hebt en je wilt zeker zijn dat je zonder bescherming veilig kunt vrijen.

Hoe doe je een SOA test?

De basistest (Chlamydia/Gonorroe) voor de man wordt uitgevoerd via de urine. Mannen moeten vanaf 3 uur vóór de afspraak niet meer plassen. 


Bij de test moet urine opgevangen worden in een potje dat wij verstrekken. Een andere mogelijkheid is om de eerste straal ochtendurine op te vangen in een schoon potje of flesje. Je hoeft niet meer dan circa 100ml mee te nemen.


Bij vrouwen moet er een uitstrijkje gemaakt worden met een soort wattenstaafje. Als je het uitstrijkje niet zelf wilt maken kan de arts of SOA specialist dat voor je doen.


HIV, Hepatitis en Syfilis worden getest door middel van bloedonderzoek.

Doet een SOA test pijn?

Een SOA test afnemen doet geen pijn. Mannen plassen urine in een potje. Vrouwen moeten een uitstrijkje maken met een soort wattenstaafje. Dit kan hooguit wat oncomfortabel aanvoelen. Als je het uitstrijkje niet zelf wilt maken kan de arts of SOA specialist dat voor je doen.


Bij bepaalde testen is bloedonderzoek nodig en moet er een prikje gedaan worden. Maar dit prikje is minimaal en staat in geen verhouding tot de mogelijke pijn nare gevolgen van een onbehandelde SOA.

Wanneer kan ik testen op een SOA?

Chlamydia en Gonorroe kan pas 10 dagen na het seksueel contact betrouwbaar getest worden.


De uitgebreide test voor HIV, Hepatitis B en Syfilis kan betrouwbaar uitgevoerd worden na 3 maanden.

Kan ik een SOA test doen als ik ongesteld ben?

Ja, je kunt een SOA test doen tijdens je menstruatie. Deze test is dan net zo betrouwbaar als wanneer je niet ongesteld zou zijn.

Is een SOA test gratis?

Een SOA test is alleen gratis bij de GGD, maar om in aanmerking te komen voor een gratis test moet je binnen de risicogroep vallen.


 Je behoort tot een risicogroep als je:

 • onder de 25 jaar bent
 • klachten hebt die mogelijk met een SOA te maken hebben
 • als je bent gewaarschuwd door iemand waar je onveilige seks mee hebt gehad en waarvan is gebleken dat die persoon een SOA heeft
 • als je een man bent die sex heeft met mannen
 • als je sekswerker bent

Hou er wel rekening mee dat je bij de GGD te maken kunt krijgen met lange wachttijden, tussen de 3 weken en 3 maanden of langer. Afhankelijk van de drukte in die regio.


Bij de huisarts wordt de test vaak wel vergoed door de verzekering, maar gaat het wel van je eigen risico af. Bovendien is dat niet anoniem, wil je dat jouw huisarts iets afweet van een evt. SOA?


Als je dat niet wilt en je wilt 100% anoniem en betrouwbaar laten testen, dan ben je bij de SOA praktijk aan het juiste adres. In onze privéklinieken in Nijmegen, Apeldoorn en Venlo kun je een basistest al voor €97 laten doen.


Bovendien betaal je bij ons bij een evt. behandeling na een test geen consultkosten en slechts de kostprijs van de medicijnen. Dit maakt de SOA test bij de SOA praktijk de meest voordelige optie.


Wil je meer weten over de prijzen? Klik dan hier

Wil je direct een afspraak maken? Klik dan hier

Is een SOA thuistest betrouwbaar?

Er zijn twee soorten SOA testen om jezelf thuis te testen. De test die je bijv bij een drogist kunt kopen geeft direct resultaat maar is onbetrouwbaar. Een test moet door een laboratorium getest om betrouwbaar te zijn. 


Verder is het belangrijk dat het transport van de test naar het lab onder de juiste omstandigheden gebeurt. Indien er te grote temperatuurverschillen zijn, of als je te lang wacht om de test op te sturen, kunnen de resultaten onbetrouwbaar zijn.


En realiseer je ook dat je voor de behandeling na een thuistest alsnog naar een huisarts of de GGD zult moeten. 


Wil je je anoniem laten testen? Dan kun je dus beter naar de SOA praktijk komen. Daar wordt een betrouwbare test afgenomen, gaat het transport naar het laboratorium gegarandeerd binnen de maximale termijn en onder de juiste omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van privékliniek SOA Praktijk?

Bij privékliniek SOA praktijk kun je je 100% anoniem, betrouwbaar en zonder wachtlijst laten testen op SOA's. Mocht blijken dat je een SOA hebt opgelopen, dan kunnen wij je ook direct behandelen.


Indien je de SOA test door ons hebt laten uitvoeren, betaal je bij behandeling uitsluitend de kostprijs van de medicijnen en geen consultkosten.


Verder zijn we 7 dagen per week geopend en kun je ook in de avonduren bij ons terecht.


Bovendien kun je de uitslag online in een beveiligde omgeving bekijken en hoeft niemand er dus iets van te weten. Voor het bekijken van de testresultaten heb je twee codes nodig die je ontvangt bij het afnemen van de test. Deze codes zijn online NIET aan persoonsgegevens van jou gekoppeld. Dus je hoeft geen geboortedatum of e-mailadres in te vullen zoals bij veel SOA praktijken het geval is.


Bovenstaande zorgt voor een absolute anonimiteitsgarantie.

Kan ik contant betalen bij privékliniek SOA Praktijk?

Ja, je kunt bij privékliniek SOA Praktijk zowel contant als via PIN betalen.

Hoe snel krijg ik de uitslag van een SOA test?

De uitslag van een test hebben we de volgende werkdag. Je kunt hier voor bellen of online in een beveiligde omgeving kijken.


Voor het bekijken van de testresultaten heb je twee codes nodig die je ontvangt bij het afnemen van de test.


Deze codes zijn online NIET aan persoonsgegevens van jou gekoppeld. Dus je hoeft geen geboortedatum of e-mailadres in te vullen zoals bij veel SOA praktijken het geval is.

Wat betekent een positieve of negatieve uitslag van een test?

Als het resultaat van de SOA test positief is, dan betekent het dat je inderdaad een SOA hebt. Dan moet je je dus zo snel mogelijk laten behandelen.


Als het resultaat van de SOA test negatief is, betekent het dat je gelukkig geen SOA hebt. Veilige seks blijft natuurlijk belangrijk.

Waar kan ik mij laten behandelen als ik een SOA heb?

Privékliniek SOA praktijk kan jou in de meeste gevallen behandelen met medicijnen. Dus ook daarvoor hoef je in de meeste gevallen niet naar de huisarts en blijf je anoniem.

Hoeveel kost een SOA test?

Basis Soa test

Binnen 15 minuten, uitslag na 1 werkdag

97

 • Chlamydia
 • Gonorroe

+ €30 voor extra lichaamslocatie

HIV-sneltest

Binnen 15 minuten, uitslag binnen 8 uur


 97

 • HIV

Direct een afspraak inplannen?

SOA Praktijk is een erkende kliniek voor SOA testen en werkt met een ISO & CCKL gecertificeerd laboratorium.


Je kunt in de meeste gevallen dezelfde dag nog terecht bij een van onze klinieken in Nijmegen, Apeldoorn of Venlo.


Bij ons heb je geen last van wachttijden zoals bij de GGD. Bovendien kun je je bij ons volledig anoniem en 100% betrouwbaar laten testen.


Maak direct een afspraak via onze online agenda of neem contact op via telefoon of WhatsApp.